Personel Takip Sistemlerinde Parmak İzi Okuyucu Kullanımı KVKK-Kişisel Verileri Koruma Kanunu na Uygunluğu Hakkında

Personel Takip Sistemlerinde Parmak İzi Okuyucu Kullanımı KVKK-Kişisel Verileri Koruma Kanunu na Uygunluğu Hakkında

Personel Takip Sistemlerinde Parmak İzi Okuyucu Kullanımı KVKK-Kişisel Verileri Koruma Kanunu na Uygunluğu Hakkında
20.02.2014

Firma çalışanlarının sicil bilgileri ,puantaj,maaş ve giriş çıkış saatlerini ayrıntılı bir şekilde kontrol altına alan personel devam kontrol sistemleri(PDKS) parmak okuma,kart okuma,yüz okuma en çok tercih edilen personel devam kontrol sistemi ürünleridir. Bu cihazlar tüm geçiş kontrol sistemlerinde çeşitli kapı, turnike,giriş çıkışlarda ve bariyerlere monte edilerek kullanılabilmektedir. Firmaların parmak izi veya yüz okuma tercih etmesindeki başlıca nedenler, her insanda farklı yapıda olması ve tanıma işleminin kısa sürede gerçekleşmesidir.

Son günlerde, bir çok firma parmak izi pdks kullanımının KVKK (Kişisel verileri koruma kanunu) na uygun olup olmadığını sorgulamaktadır. Parmak izi cihazları ile kayıt altına alınan bu bilgiler binary – numerik(sayısal) bir değere dönüştürülür . Firmamızdaki parmak izi tanıma sistemleri cihazları parmak izi görüntüsünden elde edilen belirli noktaların, özel donanımlarla sayısallaştırılması ve bu sayıların bilgisayar ortamında kontrol amaçlı işlenmesidir. Personeli tanımak için kayıt altına alan cihaz, sadece kişinin parmak izi türüne göre geliştirilen bir matematik hesabı ile algoritmasını çıkartmakta, numerik bir değere dönüştürüp bir takip numarası vermektedir, asla parmak izini alma yada  fotoğrafını çekme işlemini yapmamaktadır.

Bu numaradan tekrar parmak izine ulaşmak mümkün değildir. Yapılan işlem; personelin parmak izi verisi ile dokunulduğu anda alınan verinin birbiri ile benzerliğinin hızla kontrol edilmesidir. Takip numarası şeklinde alınan kayıtlar başka hiçbir amaçla kullanılamazlar. Bu nedenle kişisel verilerin korunması kanununa (KVKK) ters düşen ya da tereddüt etmeyi gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

İşveren çalışanlarının işe giriş çıkış saatlerini hızlı ve doğru şekilde takip ve kontrol etmek ister. Çalışanlar da işe başladıklarında, giriş çıkış saatlerine uymayı kabul etmiş olmaktadır. Bu yüzden günümüz teknolojisi de göz önünde bulundurularak, parmak izi cihazları bu takibin en iyi yapılabileceği sistemlerden bir tanesidir.